Това заяви пред bTV служебният вицепремиер Атанас Пеканов. По думите му

...
Това заяви пред bTV служебният вицепремиер Атанас Пеканов. По думите му
Коментари Харесай

Пеканов: България няма да обеднее. Ползите от приемането на еврото ще са повече

Това съобщи пред bTV служебният вицепремиер Атанас Пеканов. 

По думите му ще бъде засилен банковия контрол, ще има повече доверие към страната ни и по-висок кредитен рейтинг. 

Пеканов бе на посещаване в Хърватия, която се готви за приемане на еврото от 1 януари 2023 година По думите на Пеканов процесът в Загреб върви сполучливо и без особени разтърсвания. 

" Има механизми за покачването на цените - двойни цени, с цел да може да се съпоставя. Това ще продължи и след въвеждане на еврото за интервал от една година. Еврото в Хърватия ще стане публична валута от 1 януари 2023 година и тогава ще може да се употребява. В момента има единствено двойно проявление на цените във всички търговски обекти. Не бих споделил, че има закръгляне на цените. Не се следи в допълнение повишаване на цените отвън това, което се следи в останалите европейски страни. Допълнителният резултат от приемането на еврото върху инфлацията е от сорта на 0.2 - 0.5 % ", уточни Пеканов.

Седем работни групи у нас се занимават с техническата подготовка на страната ни за приемане на еврото, изясни Пеканов. Трябва да бъде написан закон, който да бъде утвърден от работещ парламент. 

" 12 институции в Хърватия наблюдават за отбрана на потребителите. Комуникационната акция също се приготвя, с цел да може жителите да са осведомени за изгодите, по какъв начин действа еврозоната и други Трябва да сме почтени за рисковете и по какъв начин институциите ще ги адресират ", уточни Пеканов.

Първият транш по Плана за възобновяване се чакат през есента. Процесът се движи сполучливо, увери още Пеканов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР